En lørdag i St. Louis

Lørdag den 9. september skulle vi tidligt op, for vi skulle være i St. Louis allerede kvart over otte. Jeppe skulle nemlig med sit robot-hold til afsløring af årets konkurrence.

Han har været så god og heldig, at han er blevet udvalgt til et af Rollas robot-hold. Der var både krav om skriftlig ansøgning og ansættelsessamtale, før man fik at vide, om man kom med. Det er meget “udansk” med mange af deres fritidsinteresser herovre. Mange kræver optagelsesprøver osv., før man kan komme med. Jeg tror ikke, man i Danmark kunne finde på at lave noget, som alle ikke kunne deltage i – selvfølgelig findes der elite hold osv, men som regel er der så en stor gruppe, der er med for sjov.

Jeppe skal mødes med holdet (de er 11 på hvert hold og tre hold) tirsdag og søndag. Der er krav om, at man har mødeprocent på mindst 75%, så det er ikke sådan noget, man bare kommer til, når man lige synes, det passer. De gennemgår børnenes karakterer hver 3. uge, og har man fået D eller F, eller afleverer man ikke sine afleveringer, så kommer man på deres observationsliste, og sker det flere gange, så ryger man ud, og pladsen går til en anden, for robotten må selvfølgelig ikke gå ud over deres skolegang. Ligeledes skal man deltage aktivt og være interesseret, hvis man kommer for at sidde og spille mobiltelefon, så kan pladsen også gå til en anden. Man er som både børn og forældre forpligtet til at hjælpe til arrangementer, hvor man tjener penge til klubben, fundraising gennemsyrer næsten alt herovre.

Selve aktiviteten går ud på, at hvert hold skal bygge og programmere en robot, der skal opfylde bestemte kriterier. Man tager så til konkurrencer med holdet og robotten, det er både lokalt, i Staten, i hele USA og der er også verdensmesterskaber. Hovedorganisationen hedder FIRST (der er et link HER, hvis I vil se mere. Jeppe er med på det, der hedder first tech challenge). Det virker meget seriøst, og det er altså ikke en eller anden let, lille ting, de sætter sammen, det er ret avanceret. Jeppe har meldt sig til at være mest på programmeringen, selvom man selvfølgelig hjælper hinanden. Årets konkurrence blev som sagt afsløret i lørdags – HER kan I se på youtube, hvad de skal bygge, og hvad robotten skal kunne. Det bliver spændende, og Jeppe virker glad for det.

Efter afsløringen spiste vi vores madpakke og kørte en hurtig tur i Ikea og selvfølgelig forbi Ted Drewes til en lækker is. Herefter kørte vi ud for at se Ulysses Grant National Historic Site. For dem der ikke har American History i skolen, kan jeg lige minde om, at Grant var ham, der vandt over Lee i den Amerikanske borgerkrig og senere blev den 18. præsident :-). Hans kone Julia var vokset op i huset, hvor familien havde slaver (selvom de vist var nogle af dem, der var “gode” mod dem). Grant og Julia overtog og boede her også i en årrække.

Der var nogle, der var klædt ud i borgerkrigs-uniformer, og vi nåede lige med til en fortælling om, hvordan Lee havde overgivet sig, og Grant havde været meget storsindet overfor den tabende hær. Det er virkelig et hul i min historiske viden, jeg synes nærmest slet ikke, jeg kan huske, om jeg nogensinde har haft noget om den Amerikanske borgerkrig. Så det var meget spændende, men jeg synes, det var lidt svært, fordi jeg ligesom ikke havde den store viden at hænge detaljerne op på. Forhåbentlig lærer tvillingerne en del af deres skolegang herovre. Især Jeppe er meget glad for sin historielærer i skolen. Jeppe forklarer det som om, han hver dag ser en film inde i hovedet, når læreren fortæller. Og hver dag ender historien med en cliffhanger, så man glæder sig til næste dag. Det må da være en fantastisk lærer, der har sådanne evner!

This entry was posted in USA. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *