Skolestart

Onsdag den 16/8 begyndte alle tre unger i skole. Det er et noget andet system, end vi er vant til derhjemme.

Marius begyndte i 6. klasse på Rolla Middle School i Mr. MacCash´s klasse sammen med 28 andre børn. Jeg har været lidt nervøs for det, for det er jo ikke ret meget engelsk, han kan endnu. Han er heldigvis fuld af gå-på-mod, og har ikke være ked af at skulle begynde. Han får ekstra engelsk undervisning hver dag, så jeg håber, han hurtigt kommer efter det. Inden han skulle begynde, fik vi udleveret en hel liste med ting, han skulle medbringe. Bl.a. 24 blyanter, et hvidt viskelæder, 2 whiteboard tusser, masser af forskellige mapper og foldere og papir, men det, vi grinte mest af, var 3 pakker kleenex papir og 2 bøtter med desinfektions-servietter :-). På skolen er der meget stramme regler med, at forældre ikke bare kan gå ind på skolen. Jeg måtte ikke engang følge ham ind den første dag. Jeg prøvede ellers at følge med ham, for han kunne jo dårligt spørge, hvor han skulle gå hen, og desuden skulle han bære på flere poser fulde af kleenex mm. Men jeg blev stoppet på halvvejen af et par lærere, der nok skulle hjælpe ham… Han skal gå hjem hver dag, da der ikke går en bus fra hans skole denne vej, der er ca. 2 km, og man bruger ikke at cykle herovre. Morten kan som regel tage dem alle med om morgenen, og Signe og Jeppe kan tage bussen hjem.

Signe og Jeppe er begyndt på Rolla High School. Det er en kæmpe skole – Rolla er på størrelse med Skive, og det er her alle 9.-12. klasser er samlet (Middle School er også for hele områdets 4.-6. klasser), så det er noget andet end Vestfjends. Vi havde egentlig meldt dem ind i 10. klasse, da det passede med deres alder og 9 års skolegang – her begynder de i 1., hvor vi hjemme begynder med 0. klasse. Men det kunne vi ikke overbevise uddannelsesvejlederne om, for de kunne jo bare se på papirene, at de var gået ud af 8. Så det endte med, at de er begyndt i 9. klasse herovre. Det har ikke det store at sige, det eneste, der var lidt træls, var, at de allerede havde mødtes med nogle af eleverne i 10. klasse. Her har man ikke en fast klasse, men vælger fag og går så mellem lærernes klasseværelser – så lærerne har deres eget lokale, og børnene går så frem og tilbage. Der er ikke nogle frikvarterer men 5 minutter mellem hver time til at flytte lokale. Der er en lille halv times spisepause, hvor man kan købe mad i kantinen eller medbringe sin egen madpakke. Fordi der er så mange børn, spiser de i tre hold, Signe er på det første, og skal derfor allerede spise klokken 10.34.

Der er virkelig mange fag, man kan vælge mellem, men desværre var alt jo booket, da vi skulle snakke med vejlederen (dagen inden skolestart), så Jeppe og Signe kom bare på det, der var tilbage. Alle skal have nogle bestemte fag fx historie, engelsk, sprog og matematik – her er matematik delt op i emner, så de har begge algebra i år (men ikke med samme lærer). De har begge valgt spansk som 2. sprog (tysk var optaget), og så har de begge fået noget computer-fag (det er det eneste fag, de har sammen). Jeppe har desuden fået noget journalist-fag og Signe kunst-historie. Skemaet er ens hver eneste dag et halvt år ad gangen, dvs. de har fx spansk en time hver dag, så mon ikke, de kan nå at lære noget, det håber jeg.

Der er en noget anden tilgang til skole herovre. Fx skal man komme i skole en lørdag, hvis man er kommet for sent mere end tre gange. Når klokken ringer, og timen begynder, låser læreren døren, så klassen ikke bliver forstyrret af andre, der kommer for sent. Så må eleven henvende sig på kontoret. Man må heller ikke have været væk mere end 8 gange på et semester, så dumper man (med mindre man kan komme med lægeerklæring eller noget, uanset skal det tages op på et eller andet møde). Eleverne har allerede i High School mulighed for at tage ekstra fag og timer – helt op på universitetsniveau. Desuden kan lærerne indstille elever, der har vært dygtige, søde eller hjælpsomme til en “pris”, så bliver eleven “hædret”, og hver uge kan en klasse, der ikke har noget fravær, ende med at få småkager som belønning :-). Sukkerpolitik findes ikke her – der er slik- og sodavandsautomater på gangene og doghnuts og chips i kantinen. I næste uge sælges der is i kantinen, så vi forældre fik en sms for at huske os på at give penge med. Hvis hjemmeopgaverne ikke er afleveret til tiden, får man dumpekarakterer for det, og det er elevens eget ansvar at få indhentet noget, hvis man har været syg eller fraværende. Til gengæld er lærerne der både før og efter skoletid, så man kan komme, hvis man synes noget er svært, og man har brug for hjælp.

Selvom det ikke er så smart (alt det ovenstående taget i betragtning), så har vi valgt at tage dem alle fri i morgen, da vi vil se solformørkelsen. Vi bor lige i kanten af den totale solformørkelse, men hvis vi kører en god halv time, kan vi være lige i centrum, hvor solen er væk i ca. 2, 5 minutter. Desværre tyder alt på en overskyet dag i morgen, øv øv, men vi tager chancen. Her har været usædvanligt koldt og overskyet de sidste 14 dage, sådan plejer august sjældent at være, fortæller folk os. Det passer nu mig meget godt, sådan mellem 22-28 grader er fint for mig :-). Men lige i morgen kunne jeg godt have klaret de næste 40, hvis bare der havde været skyfrit.

I går lørdag havde jeg alle tre børn med på “godgørende arbejde”. Vi delte mad ud til de fattige i Rolla og omegn. Det foregår i en kirke, men har ikke som sådan noget med kirkerne at gøre, ud over at de lægger hus og mandskab til. Alle kan komme og hjælpe, hvis man har lyst. Vi fik hver vores stak af dåser og skulle så give et vist antal til dem, der kom. Vi gav bl.a. dåse-gulerødder, ærter, tomater og peanutbutter og masser af morgenmadsprodukter (sådan noget fuld af farver og sukker). Desuden fik de kiks, muslibarer osv. så altså ikke særlig sunde ting. Men der var også vådservietter mm, og måske fik de agurker mm udenfor, vi stod inde i et stort lokale, så det kunne vi ikke rigtig se. Der var rigtig travlt, vi arbejdede hårdt fra klokken ca. 8-11, så jeg havde ikke rigtig mulighed for at spørge ind til arrangementet. Jeg ville gerne have vidst, hvilke kriterier man skal opfylde for at få hjælp. Ungerne synes i hvert fald, det var lidt mærkeligt, at de fattige havde både biler og mobiltelefoner :-). Men ellers synes de faktisk, det havde været sjovt at prøve, så vi tager nok afsted igen, det er der hver måned.

This entry was posted in USA. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *